Munattomat joulupiparit

PIPARIT KAHDELLA TAPAA: 

KOVEMMAT PIPARIT:

AINEKSET:
(n. 6-8 peltiä)

200g voita/margariinia
2,5dl sokeria
1,5dl siirappia
1dl kermaa
1tl jauhettua maustepippuria
1tl neilikkaa
1rkl kanelia
0,5tl inkivääriä
0,5tl suolaa
7,5dl vehnäjauhoja
2tl soodaa

1. Sulata rasva kattilassa. Lisää sokeri, siirappi, kerma ja mausteet. Sekoita, kunnes sokeri sulaa. Ota kattila pois liedeltä ja kaada taikinakulhoon. Anna jäähyä huoneenlämpöiseksi. Vatkaa seosta voimakkaasti. Sekoita sooda jauhoihin ja lisää taikinaan. Sekoita hyvin tasaiseksi. Anna taikinan kovettua jääkaapissa seuraavaan päivään. 
2. Kauli taikina jauhotetulla pöydällä ohueksi, ota muotilla pipareita ja kypsennä leivinpaperilla vuoratulla uunipellillä 200 asteessa n. 5min. Anna jäähtyä kunnolla.

^Tuolla alkuperäisellä ohjeella tehdessäni piparitaikina oli seuraavana päivänä todella kovaa, ja mureni kaulittaessa. Olisi luultavasti pitänyt antaa sen olla kauemmin huoneenlämmössä sulamassa ennen leipomista. Hetken pehmennettyään oli kuitenkin helppo ottaa muotilla pipareita ja kuljettaa ne pellille, ei tarttunut ainakaan kiinni lastaan.




Päätin kuitenkin koittaa seuraavana päivänä hieman erilaista tapaa, elikä tälläkertaa tein niin, että kuumensinkin vain siirapin ja mausteet kattilassa, ja vatkasin erikseen sokerin ja voin vaahdoksi. Tästä taikinasta tuli paljon rapeampaa, kun taas edellinen oli aika kovaa (kyllä niitäkin syömään pystyi, ja hampaat säilyivät tallella). Ainakin minun kokeiluni tulos oli tämä, en tiedä oliko vain sattumaa vai mitä, mutta jatkossa vaahdotan sokerin ja voin, ja keitän siirapin erikseen. Elikä seuraava kokeilu, olkaa hyvät:

RAPEAMMAT PIPARIT:

AINEKSET:
(n. 6-8 peltiä)

200g voita/margariinia
2,5dl sokeria
1,5dl siirappia
1dl kermaa
1tl jauhettua maustepippuria
1tl neilikkaa
1rkl kanelia
0,5tl inkivääriä
0,5tl suolaa
7,5dl vehnäjauhoja
2tl soodaa

1. Kiehauta kattilassa siirappi ja mausteet (maustepippuri, neilikka, kaneli, inkivääri, suola). Ota kattila pois liedeltä ja anna seoksen jäähtyä.
2. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaahdoksi. Sekoita toisessa kulhossa vehnäjauhot ja sooda. 
3. Sekoita voi- sokerivaahtoon jäähtynyt siirappiseos, kerma ja jauhot. Sekoita tasaiseksi. Kääri taikina kelmuun ja anna jähmettyä jääkaapissa parisen tuntia.
4. Kauli taikina jauhotetulla pöydällä ohueksi, ota muotilla pipareita ja kypsennä leivinpaperilla vuoratulla uunipellillä 200 asteessa n. 5min. Anna jäähtyä kunnolla.

Taikina käyttäytyi hyvin kaulittaessa, vaikka ei ollutkaan yön yli jääkaapissa.

HUOM! Taikina säilyy jääkaapissa viikonkin hyvänä. Taikinan voi myös pakastaa.






Kommentit

Suositut tekstit